Γιατί αρρωσταίνουμε ;
Αν η διατροφή μας, λοιπόν, είναι φτωχή σε θρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά, δηλαδή σε βιταμίνες, πρωτεΐνες και αμινοξέα, τότε το «καύσιμο» με το οποίο προμηθεύουμε τα κύτταρά μας, είναι ανεπαρκές στο να προσφέρει την απαραίτητη τροφή σε αυτά και τελικά, να λειτουργήσει καλά το σώμα μας (όργανα, ιστοί κτλ).
Με αυτόν τον τρόπο, σταδιακά τα Μεταβολικά μονοπάτια διαταράσσονται κι έτσι, το άτομο αρχίζει να αναπτύσσει Μεταβολικές Νόσους.
Τόσο η κακή διατροφή που κάνουμε, όσο και η ελλιπής σε θρεπτικά συστατικά ποιότητα τροφής των ημερών μας, έχουν αυξήσει τον αριθμό των Μεταβολικών Νόσων, αλλά και τα ποσοστά των ασθενών που πάσχουν από αυτές.
Τα βασικά τους συμπτώματα είναι η αύξηση βάρους, το έντονο στρες, το αίσθημα κόπωσης, οι ευρείες διαταραχές του πεπτικού συστήματος κι η ανάπτυξη Μεταβολικών Νοσημάτων, όπως ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2, η Παχυσαρκία, το Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης κ.α. .
Μεταβολικά Νοσήματα
«Μεταβολικά Νοσήματα» ονομάζουμε τις ασθένειες εκείνες, που οφείλονται στις διαταραχές του Μεταβολισμού μας.
«Μεταβολισμός» ονομάζεται το σύνολο των βιοχημικών διαδικασιών, που πραγματοποιούνται στα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού, προκειμένου το σώμα μας να λειτουργήσει σωστά.
Το «καύσιμο» που χρησιμοποιεί ο οργανισμός, προκειμένου να παραγάγει την απαραίτητη ενέργεια, λαμβάνεται μέσα από τις τροφές που καταναλώνουμε. Τα θρεπτικά στοιχεία, που εμπεριέχουν οι τροφές αυτές, αλλά και το οξυγόνο που αναπνέουμε αποτελούν τη βασική «τροφή» του κυττάρου.
Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ένα Μεταβολικό Νόσημα;
Σήμερα, η αντιμετώπιση των Μεταβολικών Νόσων είναι εφικτή.
Μέσα από τη λήψη ενός ειδικά διαμορφωμένου Ιατρικού ιστορικού, μπορούμε να λάβουμε γνώση σχετικά με το σύνολο των επιγενετικών παραγόντων, στους οποίους έχει εκτεθεί ο ασθενής.
Στη συνέχεια, το άτομο υποβάλλεται σε εξειδικευμένες μοριακές και κυτταρικές αναλύσεις, οι οποίες ανευρίσκουν και εντοπίζουν με ακρίβεια όλες τις πιθανές ανεπάρκειες ή και υπερεπάρκειες, που προκαλούν τις διαταραχές του Μεταβολισμού μας.
Συνεκτιμώντας τις καλύτερες δυνατές εργαστηριακές τιμές, σε σχέση με τους εργαστηριακούς δείκτες από τις εξετάσεις του ασθενούς, καθορίζονται συγκεκριμένες και αυστηρά εξατομικευμένες θεραπευτικές αγωγές, που στόχο έχουν τη σταδιακή αποκατάσταση όλων των ανεπαρκειών, που ευθύνονται για τη Μεταβολική δυσλειτουργία του ασθενούς.
Ταυτόχρονα, δίνονται συγκεκριμένες οδηγίες, που αφορούν στην καθημερινότητά του, σχετικά με τη διατροφή και με λοιπές παραμέτρους, που πρέπει να προσέξει ή και να αλλάξει.
Με αυτόν τον τρόπο, η κυτταρική λειτουργία του οργανισμού μας αποκαθίσταται και μαζί με αυτήν, συμπτώματα, όπως η αύξηση βάρους, το αυξημένο στρες και οι διαταραχές του πεπτικού συστήματος γίνονται παρελθόν.
Η «Λειτουργική θεραπεία» αποσκοπεί στην αποκατάσταση της λειτουργίας του ανθρώπινου οργανισμού στο σύνολό της.
Έτσι, το Μεταβολικό Νόσημα αντιμετωπίζεται αιτιολογικά, δηλαδή στη ρίζα του και όχι μόνο ως προς τη συμπτωματολογία του.
Dr. Νικολέτα Κοḯνη, M.D.
Ιατρός Λειτουργικής, Προληπτικής, Αντιγηραντικής και Αναγεννητικής Ιατρικής.
Diplomate and Board Certified in Anti-aging, Preventive, Functional and Regenerative Medicine from A4M (American Academy in Antiaging Medicine).
Πρόσφατα σχόλια